Održana premijera predstave „Slike iz života Vladike Nikolaja – Monah Tadija“

U  prepunoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica , 19. septembra 2017. u 20 časova održan je centralni događaj sedmodnevnih duhovnih svečanosti „Put duhovnosti“ – premijera predstave „Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića – Monah Tadija“.  Dramatizaciju  ove predstave je uradio Željko Hubač po knjizi protođakona dr Ljubomira Rankovića. Režiju potpisuje Vladimir Lazić, a igrali su: Boris Pingović, Snežana Savić, Nenad Stojmenović, Predrag Miletić i Marija Krulj. Ova predstava je u potpunosti urađena u produkciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

„Ova predstava je vešto satkana od interesantnih delova upravo iz života  Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, vrlo je prilagođena i običnom gledaocu. Čini mi se da će imati vrednost i da će biti vrlo gledana“ izjavila je proslavljena glumica Snežana Savić, koja glumi majku vladike Nikolaja, Katarinu Velimirović.

Glumac Boris Pingović koji nosi glavnu rolu, tumači lik Vladike Nikolaja, kazao je da mu je to velika privilegija, čast i zadovoljstvo. “Kada sam dobio šansu da doživim taj lik na sceni, pokušao sam da ga demistifikujem, da ga prikažem ne kao ideju, nego kao čoveka sa vrlinama i mana. Svi dosadašnji dramski prikazi su bili oslanjani na njegov literarni aspekt, na njegovo ogromno delo, a ova predstava je prva koja se bavi njegovim životom uprizorenim kroz nekoliko slika gde pokušavamo svi zajedno da ga sa tih visina, koje mu pripadaju, spustimo i donesemo publici kao jednog živog čoveka u kojem se možemo svi prepoznati i čini mi se da smo na nekom dobrom putu da to uspemo“, rekao je Pingović.

Nenad Stojmenović je objasnio da je osetio veliko divljenje prema timu Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, jednom tako malom kulturnom centru, koji se bavi tako velikom plemenitom i, pre svega, duhovnom literaturom. „Divim se elanu, entuzijazmu i energiji, koju su uložili u sve ovo da bi zaživelo. Prvi put se bavim ovom vrstom teatra za koji smatram da je zaista misionarski. Osećam se ushićeno i uzbuđeno što imam čast da budem deo ovog tima koji je jako dobar, ujedinjen u jednom plemenitom procesu“. On tumači tri lika: Grigorija Božovića, Hermana Nojbahera i Ljubomira.

Glumac Predrag Miletić takođe tumači takođe tri lika: Svetozara, Patrijarha Gavrila Dožića i Milana Stojadinovića. „Mislim da će se naše kolege, posle ove naše predstave, malo više posvetiti ovakvoj vrsti tematike i poželeti da prikažu našoj publici i tu stranu naše crkve i naše duhovnosti“, rekao je Miletić.

Mlada glumica Marija Krulj tumači lik monahinje Nade, upravnice sirotišta Bogdaj, koji je osnovao Vladika Nikolaj. „Kao mlada glumica srećna sam i ponosna što sarađujem sa ovakvom ekipom, a naročito što se bavim ovom predstavom u kojoj se isprepletala gluma-umetnost i duhovnost“, izjavila je ponosno Marija.

Na kraju predstave scena je bila zasuta cvećem oduševljene publike.  I pored  aplauza koji se dugo orio salom, reditelj Vladimir Lazić je ostao staložen:  „Da li ćemo uspeti u naumu da jedno impozantno duhovno delo i život pun iskušenja, pretočimo u uzbudljiv scenski doživljaj scenski doživljaj? Uvereni smo da imamo pravi osećaj za novo scensko čitanje poznate teme. Tragamo i dalje po pepelu minulih vremena i prepoznajemo život koji danas živimo“.

Idejni tvorac manifestacije  „Put duhovnosti“,  čiji je centralni događaj ova predstava, direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica mr Nataša Nikolić,  istakla je: „Ovaj naš poduhvat je potpuno novi žanr u pozorištu, duhovno veoma jak, što su svi glumci i mali tim Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica od svega deset ljudi odmah osetili i u stvaranje predstave krenuli ne samo sa optimizmom, već i sa velikom verom da će ona doprineti dobro svima nama. Nećemo ovde stati. Ovo je tek početak. Planiramo u narednom periodu da napravimo još predstava slične tematike. Lavina želja, ljubavi i duhovnosti je krenula i mislim da to više niko ne može zaustaviti!“.

Još fotografija sa premijere pogledajte klikom na link:

https://www.facebook.com/pg/kulturni.rakovica/photos/?tab=album&album_id=1989702624598280

https://www.facebook.com/pg/RA.ra.rakovica/photos/?tab=album&album_id=10155646861353490

 

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo