Održan muzički festival radijskih pevača „Prvi ton“

Prvi muzički festival radijskih pevača pod nazivom „Prvi ton“, održan je 03.decembra 2016. godine 20 časova u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica.

„Prvi ton“ organizovao je Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica u saradnji sa Radio Beogradom  povodom devedeset i dve godine od početka emitovanja programa Radio Beograda iz radio – telegrafske stanice u Rakovici.

Uvod u prvi festival radijskih pevača „Prvi ton“ bio je program „Kišo tiho padaj“ – muzičko sećanje na Radmilu Dimić koja je svojim raskošnim glasom obeležila jednu epohu u Radio Beogradu i ostavila u nasleđe na stotine trajnih radio snimaka najlepših pesama uz koje su stasavale generacije radijskih pevača.

Cilj festivala je i podsticanje talentovanih, mladih pevača na očuvanje izvorne pesme koje su se slušale na radio talasima u davna vremena, traganje za najstarijim pesmama naših predaka i  podsećanje na vrhunske radijske pevače i instrumentaliste koji su putem radio talasa jačali duh, emociju i ljubav našeg naroda.

Festival je takmičarskog karaktera. Na audiciji koja je održana 26. i 27. novembra od 12 časova, stručni žiri  je  izabrao 13 kandidata koji najbolje predstavljaju izvornu pesmu i stil starih radijskih pevača.

Takmičari su izvodili su narodne pesme u pratnji narodnog orkestra pod upravom Vladimira Panovića. Na Prvom muzičkom festivalu radijskih pevača „Prvi ton“ nastupili su takmičari:

 1. DANICA SPASOJEVIĆ – „Hladan vetar poljem piri“
 2. GORAN SAVIĆ- „Pokraj puta rodila jabuka“
 3. OLIVERA MLADENOVIĆ – „`Ajde Jano“
 4. MARIJA STRUGAR – “Pod gorom se šetalo devojče“
 5. SUZANA STOJIĆEVIĆ – „Ko t` pokida sa grla đerdane“
 6. SLOBODAN JANKOVIĆ – „Ne sadi dušo bosiljak rani“
 7. DANIJELA MARKOVIĆ“ – „Mrndram ja“
 8. JELENA STANOJEVIĆ – „A što ti je mila kćeri“
 9. NINA PAVIĆ – „Sinoć ja i moja kona“
 10. MILAN VUČKOVIĆ- „Kiša pada trava raste“
 11. MARIJA JOVIĆ – „ Ajde slušaj slušaj kaleš bre Anđo“
 12. ALEKSANDRA KOSTIĆ- „Divlje ruže“
 13. MARKO BRANKOVIĆ- „S` one strane Morave“

Stručni žiri u sastavu Novica Stojimirović, prvi pobednik Carevčevih dana u tamičenju violinista, Vesna Dimić i Biljana Petković, vokalni solisti i članovi umetničkog saveta festivala, Marijana Butulija, predsednik Upravnog odbora Centra za kuturu i obrazovanje Rakovica i profesor muzičke kulure, Svetlana Glamočlija, operska pevačica, Danka Stojiljković, vokalni solista, urednik Radio Beograda 202 i Nenad Kamidžorac, etnomuzikolog, urednik Radio Beograda i voditelj emisije „Ide Mile“ i predsednik žirija, doneo je odluku o pobednicma:

treće mesto stručni žiri dodelio je MARIJI STRUGAR iz Kruševca koja je izvela pesmu “POD GOROM SE ŠETALO DEVOJČE“, drugo mesto pripalo je MARKU BRANKOVIĆU iz Vlasotinca koji se predstavio numerom „S` ONE STRANE MORAVE“ a pobednik Prvog muzičkog festivala radijskih pevača pod nazivom „Prvi ton“ je MARIJA JOVIĆ iz Petrovca na Mlavi u čijoj smo interpretaciji čuli „AJDE SLUŠAJ, SLUŠAJ KALEŠ BRE ANĐO“.

U okviru revijalnog dela programa nastupili su vokalni solisti, najznačajniji izvođači narodne muzike snimljene za potrebe Radio Beograda: Danka Stojiljković, Jasna Kočijašević, Vesna Dimić, Biljana Petković, Marija Jovičić, Bane Stošić, Dragan Mihajlović-Kanarinac,Novica Stojimirović.

Ovaj festival ukazuje na značaj, snagu i lepotu narodne pesme u duhu pomalo zaboravljenih radijskih pevača: Ksenije Cicvarić,Staniše Stošića,Radmile Dimić, Danice Obrenić, Nade Mamule, Mileta Bogdanovića i mnogih drugih koji su postavili svako na svoj način visoke standarde u interpretaciji.

Pravim vrednostima se treba uvek vraćati pa i narodnim  pesmama koje su nastajale u našim selima i našim gradovima i koje su naši preci pevali.

Festival „Prvi ton“ ima jedan osnovni zadatak da naše mlade podstakne na još čvrće i jače negovanje tradicije i kulture ali i to da motiviše mlade da slušaju trajne radio snimke i izvođenje naših najpriznatijih pevača narodnih pesama.

Od 3. decembra Rakovica će imati novu muzičku scenu i muzički centar gde će se u kontinuitetu organizovati koncerti, edukacija, kongresi, škola pevanja u duhu strahih vremena, radija i izvorne, narodne pesme.

Fotografije festivala pogledajte na sledećim linkovima:

https://www.facebook.com/pg/kulturni.rakovica/photos/?tab=album&album_id=1850555721846305

https://www.facebook.com/pg/kulturni.rakovica/photos/?tab=album&album_id=1850557388512805

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo