Вести

HomeПозоришни програмОДЛУКА ЖИРИЈА Позоришних свечаности ФЕСТИВАЛ ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА 2017.

ОДЛУКА ЖИРИЈА Позоришних свечаности ФЕСТИВАЛ ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА 2017.

ОДЛУКА ЖИРИЈА
Позоришних свечаности
ФЕСТИВАЛ ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА 2017.

Трочлани жири Фестивала победника фестивала 2017. године, у саставу: Михаило Јакетић, председник; Небојша Брадић и Милена Богавац, једногласно је донео одлуку да се

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ПРЕСДТАВУ НА ФЕСТИВАЛУ

додели продукцији:

ГОГОЛАНД

Народног позоришта Сомбор,

у режији Андраша Урбана, а према мотивима књижевног дела Јаноша Херцога.

ГОГОЛАНД је ангажована позоришна представа, изразито модерног сензибилитета. Она поставља питање које улоге, као појединци, играмо у друштву, не искључујући ни оне које играмо у позоришту: било као извођачи, било као публика. Претресајући питања стара колико и сама позоришна уметност, ова представа успева да постави и друга, савремена, дневно-политичка питања, упозоравајући нас да пасивна позиција посматрача, сакривеног у мраку, није увек сигурна, нити безбедна, као што се чини.

ГОГОЛЕНД је постдрамско позоришно дело, које се поред релевантних тема, одликује и упечатљивим редитељским решењима, уједначеном естетиком и врсном, енергичном, колективном игром ансамбла. То су разлози због којих се ова представа издваја из селекције овогодишњег Фестивала победника фестивала, као уметнички и идејно најамбициознија продукција.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА ФЕСТИВАЛУ

додељује се:

П Р Е Д Р А Г У  Е Ј Д У С У

за улогу Аце, у представи “Хор бечких дечака” према драми Мирољуба Недовића, у режији Ирфана Менсура и продукцији Југоарта.

 Улогом у комедији “Хор бечких дечака”, Предраг Ејдус је још једном оправдао своју уметничку репутацију, показујући да је, као изврсан драмски глумац, спреман да надмаши оквире жанра: његов Аца је комичан, али и трагичан у својој комичности; он је уједно сиров и нежан; понижен и достојанствен; он је вишеслојан и уверљив, тако да се публици чини стварним, што неизмерно доприноси реалистичкој поставци представе. Физичка и гласовна трансформација Предрага Ејдуса, у првим минутима његове игре, чине га готово непрепознатљивим, да би у наставку овог комада његов Аца постао лик с којим се публика идентификује, проживљавајући његову драму.

У селекцији овогодишњег Фестивала победника Фестивала, већина представа одликовала се колективном игром читавог ансамбла, због чега се рад Предрага Ејдуса, издваја као несумњиво најзначајније, индивидуално, глумачко достигнуће. Сем тога, Предраг Ејдус је глумац чији се глас чује из ОФФа и у представи “Бела кафа”, због чега је не само уметник са највећим индивидуалним глумачким остварењем, већ и глумац који се у селекцији овогодишњег Фестивала појавио два пута, у две представе.

На крају, као Жири, имамо задовољство да приметимо како је селекција овогодишњег Фестивала била квалитетна и на високом нивоу. Представе у њој биле су разнолике:  од комплексних, високо естетизираних (“Гоголенд”), преко храбрих искорака у тематизацији горућих друштвених проблема (“Црни”), до нових читања класика српске драмске баштине (“Ружа, увела” и “Бела кафа”) и савремене домаће комедије реалистичког проседеа (“Хор бечких дечака”).

На овај начин, публици Центра за културу и образовање у Раковици, омогућено је да стекне увид у различите позоришне праксе, присутне у савременом театру, али и да се упозна са радом позоришта из читаве Србије: од Сомбора, на северу, до Врања, на југу. Уверени да су фестивали оваквог типа, трајно улагање у културу локалне заједнице, изражавамо своју подршку продуцентима Фестивала, у нади да ће своје позоришне свечаности, наставити да реализују и наредних година, са несмањеним квалитетом.

Михаило Јанкетић, глумац; председник жирија
Небојша Брадић, редитељ
и Милена Богавац, драматург