ODLUKA ŽIRIJA Pozorišnih svečanosti FESTIVAL POBEDNIKA FESTIVALA 2017.

ODLUKA ŽIRIJA

Pozorišnih svečanosti

FESTIVAL POBEDNIKA FESTIVALA 2017.

 

Tročlani žiri Festivala pobednika festivala 2017. godine, u sastavu: Mihailo Jaketić, predsednik; Nebojša Bradić i Milena Bogavac, jednoglasno je doneo odluku da se

NAGRADA ZA NAJBOLJU PRESDTAVU NA FESTIVALU  

dodeli produkciji:

 

GOGOLAND

Narodnog pozorišta Sombor,

u režiji Andraša Urbana, a prema motivima književnog dela Janoša Hercoga.

GOGOLAND je angažovana pozorišna predstava, izrazito modernog senzibiliteta. Ona postavlja pitanje koje uloge, kao pojedinci, igramo u društvu, ne isključujući ni one koje igramo u pozorištu: bilo kao izvođači, bilo kao publika. Pretresajući pitanja stara koliko i sama pozorišna umetnost, ova predstava uspeva da postavi i druga, savremena, dnevno-politička pitanja, upozoravajući nas da pasivna pozicija posmatrača, sakrivenog u mraku, nije uvek sigurna, niti bezbedna, kao što se čini.

GOGOLEND je postdramsko pozorišno delo, koje se pored relevantnih tema, odlikuje i upečatljivim rediteljskim rešenjima, ujednačenom estetikom i vrsnom, energičnom, kolektivnom igrom ansambla. To su razlozi zbog kojih se ova predstava izdvaja iz selekcije ovogodišnjeg Festivala pobednika festivala, kao umetnički i idejno najambicioznija produkcija.

 

NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE NA FESTIVALU  

dodeljuje se:

P R E D R A G U  E J D U S U

za ulogu Ace, u predstavi “Hor bečkih dečaka” prema drami Miroljuba Nedovića, u režiji Irfana Mensura i produkciji Jugoarta.

 Ulogom u komediji “Hor bečkih dečaka”, Predrag Ejdus je još jednom opravdao svoju umetničku reputaciju, pokazujući da je, kao izvrsan dramski glumac, spreman da nadmaši okvire žanra: njegov Aca je komičan, ali i tragičan u svojoj komičnosti; on je ujedno sirov i nežan; ponižen i dostojanstven; on je višeslojan i uverljiv, tako da se publici čini stvarnim, što neizmerno doprinosi realističkoj postavci predstave. Fizička i glasovna transformacija Predraga Ejdusa, u prvim minutima njegove igre, čine ga gotovo neprepoznatljivim, da bi u nastavku ovog komada njegov Aca postao lik s kojim se publika identifikuje, proživljavajući njegovu dramu.

U selekciji ovogodišnjeg Festivala pobednika Festivala, većina predstava odlikovala se kolektivnom igrom čitavog ansambla, zbog čega se rad Predraga Ejdusa, izdvaja kao nesumnjivo najznačajnije, individualno, glumačko dostignuće. Sem toga, Predrag Ejdus je glumac čiji se glas čuje iz OFFa i u predstavi “Bela kafa”, zbog čega je ne samo umetnik sa najvećim individualnim glumačkim ostvarenjem, već i glumac koji se u selekciji ovogodišnjeg Festivala pojavio dva puta, u dve predstave.

Na kraju, kao Žiri, imamo zadovoljstvo da primetimo kako je selekcija ovogodišnjeg Festivala bila kvalitetna i na visokom nivou. Predstave u njoj bile su raznolike:  od kompleksnih, visoko estetiziranih (“Gogolend”), preko hrabrih iskoraka u tematizaciji gorućih društvenih problema (“Crni”), do novih čitanja klasika srpske dramske baštine (“Ruža, uvela” i “Bela kafa”) i savremene domaće komedije realističkog prosedea (“Hor bečkih dečaka”).

Na ovaj način, publici Centra za kulturu i obrazovanje u Rakovici, omogućeno je da stekne uvid u različite pozorišne prakse, prisutne u savremenom teatru, ali i da se upozna sa radom pozorišta iz čitave Srbije: od Sombora, na severu, do Vranja, na jugu. Uvereni da su festivali ovakvog tipa, trajno ulaganje u kulturu lokalne zajednice, izražavamo svoju podršku producentima Festivala, u nadi da će svoje pozorišne svečanosti, nastaviti da realizuju i narednih godina, sa nesmanjenim kvalitetom.

Mihailo Janketić, glumac; predsednik žirija

Nebojša Bradić, reditelj

i Milena Bogavac, dramaturg

U Beogradu, 16. oktobar 2017.

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo