O nama

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo-final

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica

Miška Kranjca 7, 11090 Beograd

telefon: Pozovite nas!

                                                           +381 11 3582 493

email: kcrakovica@gmail.com

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica osnovan je 1976. godine. Jedina je ustanova kulture u opštini Rakovica u kojoj se realizuje obrazovni, pozorišni, muzički, likovni i književni program.

Prostor Centra obuhvata:

  • Galeriju u kojoj se izlažu umetnička dela vrhunskih slikara, održavaju književne večeri, kao i  manje forme koncerata klasične muzike, ali i obavljaju pevačke i instrumentalne probe;
  • Univerzalnu salu koja ima 365 mesta sa scenom opremljenom vrhunskom tonskom i svetlosnom opremom za izvođenje programskih sadržaja;
  • Banket salu;
  • Kafe za druženje i razonodu;
  • Atelje za slikanje i vajanje;
  • Učionice za strane jezike, kreativne radionice i obrazovne radionice i škole;
  • Fundus za čuvanje scenografije i kostima, garderobu i šminkernicu.

OBRAZOVNI PROGRAM

Obrazovni program putem neformalnog obrazovanja podstiče različite potencijale dece, omladine i odraslih.

MUZIČKI PROGRAM

Naša kuća je i SIGURNA KUĆA ZA ROKENROL.

Sa velikim majstorima rokenrola stvorili smo novu scenu i potencijal za ponovno oživljavanje Gitarijade u Rakovici.

Muzički program svojom koncepcijom je otvoren i za ostale muzičke žanrove: etno, džez, bluz i duhovnu muziku.

POZORIŠNI PROGRAM

POZORIŠNE SVEČANOSTI „FESTIVAL POBEDNIKA FESTIVALA“

Publika Beograda i Srbije na pozorišnim svečanostima „Festival pobednika festivala“ u prilici je da tokom  festivalskih dana pogleda najbolje predstave profesionalnih pozorišta iz Srbije.  Uslov za učešće na Festivalu je da je predstava nagrađena na nekom od pozorišnih festivala. Takmičarskog je karaktera. Žiri publike i stručni žiri proglašavaju najboljeg glumca i najbolju predstavu Festivala.

POZORIŠTE ZA DECU „CVRLE“

Pozorište za decu „Cvrle“ je verno klasičnim bajkama: „Petar Pan“, „Aladin i čarobna lampa“, „Kraljevo novo odelo“ i dr. Produkcija je u znaku bogate scenografije, raskošnih kostima, edukativnih songova i punog pozorišnog doživljaja. Predstave se igraju u redovnim terminima, svake subote od 17č i nedeljom od 12 č.

VEČERNJA SCENA

Večernja pozorišna scena omogućava našim sugrađanima da u svojoj neposrednoj blizini pogledaju pozorišne predstave renomiranih pozorišnih kuća.

Galerija

IZLOŽBE

Galerija Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica ima status gradske galerije. Usmerena je i ka afirmaciji mladih autora i predstavljanju renomiranih stvaralaca savremene domaće i inostrane umetničke scene. S jeseni, Galerija organizuje konkurs za samostalne izložbe za narednu izlagačku godinu. O izboru kandidata odlučuje umetnički savet Galerije. Pored samostalnih i grupnih izložbi akademskih umetnika i autorskih postavki teoretičara i istoričara umetnosti, Galerija organizuje i postavke umetnika po pozivu.

KNJIŽEVNI PROGRAM

„DUHOVNE SVEČANOSTI PUT DUHOVNOSTI“

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, svakog septembra tradicionalno organizuje duhovne svečanosti “Put duhovnosti”. U okviru manifestacije, organizuju se tribine, likovne, kreativne i obrazovne radionice i kvizovi za decu osnovnih škola sa teritorije opštine Rakovica, koncerti i izložba. Put duhovnosti se završava na praznik Male Gospojine 21. septembra,  kada se, u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanja i Književnog društva Rakovica, održava „Sabor duhovne poezije“. Pobednici konkursa  za Sabor predstavljaju svoje radove na samoj manifestaciji, dok se odabrane pesme objavljuju u godišnjem zborniku.

KNJIŽEVNE VEČERI

U galeriji Centra se u redovnim terminima (svakog ponedeljka uveče) organizuje različite književne aktivnosti- promocije knjiga, književni kolažni programi, književne večeri, tribine, okrugli stolovi…