Центар за културу и образовање Раковица

Мишка Крањца 7, 11090 Београд

тел/факс: 011/3582-493, тел:3594-641

email: kcrakovica@gmail.com

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo-final

Центар за културу и образовање Раковица основан је 1976. године. Једина је установа културе у општини Раковица у којој се реализује образовни, позоришни, музички, ликовни и књижевни програм.

 

 

Простор Центра обухвата:

  • Галерију- у којој се излажу уметничка дела врхунских сликара, одржавају књижевне вечери, мање форме концерата класичне музике и обављају певачке и инструменталне пробе;
  • Универзалну салу која има 365 места са сценом опремљеном врхунском тонском и светлосном опремом за извођење програмских садржаја;
  • Банкет салу;
  • Клуб „Клуб клубова“ за дружење и разоноду;
  • Играоницу за децу са могућношћу ангажовања аниматора;
  • Мали атеље за сликање и вајање;
  • Учионице за стране језике, креативне радионице, радионице за подстицање личности, учење различитим вештинама и др.;
  • Фундус за чување сценографије и костима, гардеробу и шминкерницу.

ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ

Образовни програм путем неформалног образовања  подстиче различите потенцијале деце, омладине и одраслих.

Дечји конгрес „Ја сам дете на врху планете“ је јединствен у свету и окупља децу Србије и региона основношколског узраста која на највишем стручном и научном нивоу излажу своје радове. Одржава се сваке године половином месеца маја. Конгрес подржава Завод за унапређивање образовања и васпитања.

Манифестација „Може ли човек“ се одржава више пута годишње. На њој се представљају најзначајније личности Србије које су дале свој допринос науци, уметности или култури и које својим личним примером показују колико истраживачки рад и посвећивање послу доприноси јачању виталности личности.

Стручни скуп „Глас културе у образовању“ представља сусрете просветних радника и радника у култури. На скупу се презентују културне манифестације Србије образовног карактера  и истражују могућности сарадње васпитно- образовних институција и установа културе. Акредитован је од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања.

 

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

Наша кућа је и СИГУРНА КУЋА ЗА ROCK’N’ROLL.

 

Традиционално наклоњени рокенролу Центар омогућава да он буде равноправан са другим музичким изразима.

Са великим мајсторима рокенрола створили смо нову сцену и потенцијал за поновно оживљавање Гитаријаде у Раковици.

„ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА У РАКОВИЦИ“

 Овај музички циклус  негује и представља врхунске домете класичне музике у интерпретацији еминентних извођача на великој и камерној сцени.

У сарадњи са Факултетом музичке уметности и Музичким школама Србије промовишемо младе таленте.

„ПУТЕВИ СРЦА, ДУШЕ И ЉУБАВИ“

Наш Центар окупља готово све певаче и инструменталисте изворног стваралаштва са тенденцијом да се оформи велики национални ансамбл „Сунце Србије“.

Извођачи на концертима су радијски певачи и инструменталисти који наговештавају и  почетак радијског фестивала „Први тон“.

Музички програм својом концепцијом је отворен и за остале музичке жанрове: етно, џез, блуз и духовну музику.

 

ПОЗОРИШНИ ПРОГРАМ

ПОЗОРИШНЕ СВЕЧАНОСТИ „ФЕСТИВАЛ ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА“

Публика Београда и Србије на позоришним свечаностима „Фестивал победника фестивала“ у прилици је да током седам фестивалских дана погледа оно су професионална позоришта најбоље урадила током године. Одржава се сваке године у јесење дане. Услов за учешће на Фестивалу је да је представа награђена на неком од позоришних фестивала. Такмичарског је карактера. Жири публике и стручни жири проглашавају најбољег глумца и најбољу представу Фестивала.

ПОЗОРИШТЕ ЗА ДЕЦУ „ЦВРЛЕ“

Позориште за децу „Цврле“ је верно класичним бајкама: „Петар Пан“, „Аладин и чаробна лампа“, „Краљево ново одело“ и др. Продукција је у знаку богате сценографије, раскошних костима, едукативних сонгова и пуног позоришног доживљаја. Представе се изводе у редовним терминима, сваке суботе од 17ч и недељом од 12 ч.

ВЕЧЕРЊА СЦЕНА „ТЕСПИС“

Вечерња позоришна сцена омогућава нашим суграђанима да у својој непосредној близини погледају позоришне представе реномираних позоришних кућа.

 

КЊИЖЕВНИ ПРОГРАМ

PUT DUHOVNOSTI 1

„ДАНИ ДУХОВНОСТИ У РАКОВИЦИ“

Сваке године на Малу Госпојину у манастиру Раковица у организацији Центра за културу и образовања и Књижевног друштва Раковица, одржава се „Сабор духовне поезије“. Победници конкурса  за Сабор представљају своје радове на самој манифестацији, док се одабране песме од стране еминентних стручњака из области књижевности објављују у годишњем зборнику.

Сабор је прерастао у Дане духовности у Раковици који представљају и духовну музику- хорско и солистичко појење, изложбе ликовних радова на тему духовности, икона, слика српских манастира и цркава, стручне расправе на тему духовности и сл.

ФЕСТИВАЛ САТИРЕ „ВЕЛИКА ПРАЗНИНА ЗА ВЕЛИКИ ЛЕТ“

Сатиричке вечери су прерасле у српски фестивал сатире који се разликује од других фестивала по томе што има и такмичарски и едукативни карактер. Избор радова по конкурс,  на који се могу јавити ученици средњих школа и студенти,  врше професионални сатиричари и афористичари. Током јесењих вечери  фестивала учесници се такмиче у: карикатури, беседи кратких сатиричних прича и афоризмима. Победник победника добија награду- сатирички штап.

КЊИЖЕВНЕ ВЕЧЕРИ

У галерији Центра се у редовним терминима (сваког понедељка увече) организује различите књижевне активности- промоције књига, књижевни колажни програми, књижевне вечери, трибине, округли столови…

Галерија Центра за културу и образовање Раковица има статус градске галерије. Усмерена је ка афирмацији младих аутора и представљање реномираних стваралаца савремене домаће уметничке сцене. Сваког септембра Галерија организује конкурс за самосталне изложбе за нареду излагачку годину. О избору кандидата одлучује уметнички савет Галерије. Поред самосталних и групних изложби академских уметника и ауторских поставки теоретичара и историчара уметности, Галерија организује и поставке уметника по позиву.

 

Запослени:

Маријана Бутулија, В.Д. директора

Ивана Милинковић Челебић, уредник образовног програма

Небојша Стојановић, уредник позоришног програма

Нађа Мандић, уредник ликовног програма

мр Златко Караферић, уредник музичког програма

Милан Недељковић, уредник књижевног програма

Миодраг Павков, организатор музичких и културних активности

Соња Вуковић, стручни сарадник – економиста

Игор Ивановић, технички реализатор културно-образовних активности

Сарадници:

Ана Јужаревић

Благојка Пелевић

Весна Крсмановић