Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica

Miška Kranjca 7, 11090 Beograd

tel/faks: 011/3582-493, tel:3594-641

email: kcrakovica@gmail.com

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo-final

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica osnovan je 1976. godine. Jedina je ustanova kulture u opštini Rakovica u kojoj se realizuje obrazovni, pozorišni, muzički, likovni i književni program.

 

 

Prostor Centra obuhvata:

  • Galeriju- u kojoj se izlažu umetnička dela vrhunskih slikara, održavaju književne večeri, manje forme koncerata klasične muzike i obavljaju pevačke i instrumentalne probe;
  • Univerzalnu salu koja ima 365 mesta sa scenom opremljenom vrhunskom tonskom i svetlosnom opremom za izvođenje programskih sadržaja;
  • Banket salu;
  • Klub „Klub klubova“ za druženje i razonodu;
  • Igraonicu za decu sa mogućnošću angažovanja animatora;
  • Mali atelje za slikanje i vajanje;
  • Učionice za strane jezike, kreativne radionice, radionice za podsticanje ličnosti, učenje različitim veštinama i dr.;
  • Fundus za čuvanje scenografije i kostima, garderobu i šminkernicu.

OBRAZOVNI PROGRAM

Obrazovni program putem neformalnog obrazovanja  podstiče različite potencijale dece, omladine i odraslih.

Dečji kongres „Ja sam dete na vrhu planete“ je jedinstven u svetu i okuplja decu Srbije i regiona osnovnoškolskog uzrasta koja na najvišem stručnom i naučnom nivou izlažu svoje radove. Održava se svake godine polovinom meseca maja. Kongres podržava Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Manifestacija „Može li čovek“ se održava više puta godišnje. Na njoj se predstavljaju najznačajnije ličnosti Srbije koje su dale svoj doprinos nauci, umetnosti ili kulturi i koje svojim ličnim primerom pokazuju koliko istraživački rad i posvećivanje poslu doprinosi jačanju vitalnosti ličnosti.

Stručni skup „Glas kulture u obrazovanju“ predstavlja susrete prosvetnih radnika i radnika u kulturi. Na skupu se prezentuju kulturne manifestacije Srbije obrazovnog karaktera  i istražuju mogućnosti saradnje vaspitno- obrazovnih institucija i ustanova kulture. Akreditovan je od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

 

MUZIČKI PROGRAM

Naša kuća je i SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL.

 

Tradicionalno naklonjeni rokenrolu Centar omogućava da on bude ravnopravan sa drugim muzičkim izrazima.

Sa velikim majstorima rokenrola stvorili smo novu scenu i potencijal za ponovno oživljavanje Gitarijade u Rakovici.

„ČETIRI GODIŠNJA DOBA U RAKOVICI“

 Ovaj muzički ciklus  neguje i predstavlja vrhunske domete klasične muzike u interpretaciji eminentnih izvođača na velikoj i kamernoj sceni.

U saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti i Muzičkim školama Srbije promovišemo mlade talente.

„PUTEVI SRCA, DUŠE I LJUBAVI“

Naš Centar okuplja gotovo sve pevače i instrumentaliste izvornog stvaralaštva sa tendencijom da se oformi veliki nacionalni ansambl „Sunce Srbije“.

Izvođači na koncertima su radijski pevači i instrumentalisti koji nagoveštavaju i  početak radijskog festivala „Prvi ton“.

Muzički program svojom koncepcijom je otvoren i za ostale muzičke žanrove: etno, džez, bluz i duhovnu muziku.

 

POZORIŠNI PROGRAM

POZORIŠNE SVEČANOSTI „FESTIVAL POBEDNIKA FESTIVALA“

Publika Beograda i Srbije na pozorišnim svečanostima „Festival pobednika festivala“ u prilici je da tokom sedam festivalskih dana pogleda ono su profesionalna pozorišta najbolje uradila tokom godine. Održava se svake godine u jesenje dane. Uslov za učešće na Festivalu je da je predstava nagrađena na nekom od pozorišnih festivala. Takmičarskog je karaktera. Žiri publike i stručni žiri proglašavaju najboljeg glumca i najbolju predstavu Festivala.

POZORIŠTE ZA DECU „CVRLE“

Pozorište za decu „Cvrle“ je verno klasičnim bajkama: „Petar Pan“, „Aladin i čarobna lampa“, „Kraljevo novo odelo“ i dr. Produkcija je u znaku bogate scenografije, raskošnih kostima, edukativnih songova i punog pozorišnog doživljaja. Predstave se izvode u redovnim terminima, svake subote od 17č i nedeljom od 12 č.

VEČERNJA SCENA „TESPIS“

Večernja pozorišna scena omogućava našim sugrađanima da u svojoj neposrednoj blizini pogledaju pozorišne predstave renomiranih pozorišnih kuća.

 

KNJIŽEVNI PROGRAM

PUT DUHOVNOSTI 1

„DANI DUHOVNOSTI U RAKOVICI“

Svake godine na Malu Gospojinu u manastiru Rakovica u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanja i Književnog društva Rakovica, održava se „Sabor duhovne poezije“. Pobednici konkursa  za Sabor predstavljaju svoje radove na samoj manifestaciji, dok se odabrane pesme od strane eminentnih stručnjaka iz oblasti književnosti objavljuju u godišnjem zborniku.

Sabor je prerastao u Dane duhovnosti u Rakovici koji predstavljaju i duhovnu muziku- horsko i solističko pojenje, izložbe likovnih radova na temu duhovnosti, ikona, slika srpskih manastira i crkava, stručne rasprave na temu duhovnosti i sl.

FESTIVAL SATIRE „VELIKA PRAZNINA ZA VELIKI LET“

Satiričke večeri su prerasle u srpski festival satire koji se razlikuje od drugih festivala po tome što ima i takmičarski i edukativni karakter. Izbor radova po konkurs,  na koji se mogu javiti učenici srednjih škola i studenti,  vrše profesionalni satiričari i aforističari. Tokom jesenjih večeri  festivala učesnici se takmiče u: karikaturi, besedi kratkih satiričnih priča i aforizmima. Pobednik pobednika dobija nagradu- satirički štap.

KNJIŽEVNE VEČERI

U galeriji Centra se u redovnim terminima (svakog ponedeljka uveče) organizuje različite književne aktivnosti- promocije knjiga, književni kolažni programi, književne večeri, tribine, okrugli stolovi…

Galerija Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica ima status gradske galerije. Usmerena je ka afirmaciji mladih autora i predstavljanje renomiranih stvaralaca savremene domaće umetničke scene. Svakog septembra Galerija organizuje konkurs za samostalne izložbe za naredu izlagačku godinu. O izboru kandidata odlučuje umetnički savet Galerije. Pored samostalnih i grupnih izložbi akademskih umetnika i autorskih postavki teoretičara i istoričara umetnosti, Galerija organizuje i postavke umetnika po pozivu.

 

Zaposleni:

Marijana Butulija, V.D. direktora

Ivana Milinković Čelebić, urednik obrazovnog programa

Nebojša Stojanović, urednik pozorišnog programa

Nađa Mandić, urednik likovnog programa

mr Zlatko Karaferić, urednik muzičkog programa

Milan Nedeljković, urednik književnog programa

Miodrag Pavkov, organizator muzičkih i kulturnih aktivnosti

Sonja Vuković, stručni saradnik – ekonomista

Igor Ivanović, tehnički realizator kulturno-obrazovnih aktivnosti

Saradnici:

Ana Južarević

Blagojka Pelević

Vesna Krsmanović