Koncert ansambla „Muzika vremena“

U petak, 13. aprila od 20 časova ansambl „Muzika vremena“ u sastavu Mirjana Begenišić – sopran, Andreja Grujić – engleski rog, Mirko Jorgović – klavir, održaće koncert u okviru ciklusa EUTERPA LOCO. Program obuhvata muziku renesanse 16. i 17. veka kao i dela inspirisana antičkim duhom.

 

PROGRAM:

1) John Dowland: Flow my tears (LACRIMAE, 1600.year),
What if I never speed, When Phoebus first did Daphne love  – za engleski rog i klavir

2) Girolamo Frescobaldi: Toccata terza in G, za klavijaturni instrument (1637)

3)Andrea Falconieri: VILLANELLA „Occhietti amati „(1616),
„O bellissimi capelli“(dal 1. Libro di Villanelle)/ za glas, engleski rog i klavir
Beseda o instrumentima

4) G. Frescobaldi: Toccata quarta in G,Roma 1615

5)Francesco Cavalli: Affé,mi fate ridere, za sopran i klavir

6) Giacomo Carissimi: Non posso vivere, za sopran i klavir

7) Luigi Manzia: Voglio farti dire il vero (1680),za sopran i klavir
Beseda o antici kroz vekove

8) Louis Milán: Agora viniesse un viento;
Poys dezeys que me queres ben
(Libro de música-1536 ),za engl. rog i klavir

9) Alonso Mudarra: Triste estava el rey David (libros de musica para vihuela, 1546)za engl. rog i klavir

10) Frederico Garcia Lorca: Las morillas de jaen /obrada kancone iz 15.veka za engleski rog i klavir/

11) Giulio Caccini: Amarilli, za sopran i klavir

12) G. Frescobaldi: Toccata duodecima per organo in C (Roma, 1615)

13) Georg Friedrich Händel: AIR-Largo za engleski rog i klavir g- mol/redakcija Evelyn Rothwell /

 

Andreja Grujić  je posle studija oboe kod prof. Miklosz Barthe, radio kao prvi oboista u orkestru RT-Sarajevo. U orkestru RTS-Beograd svirao je obou i engleski rog. U tom periodu sarađivao je sa dirigentima Mladenom Jaguštom, Horst Foersterom, Pavlom Medakovićem, Jovanom Šainovićem, Sandrom Zaninovićem, Angelom Šurevom, itd; takođe se bavio pedagoškim radom u školama P.KONjOVIĆ , D.JENKO (Beograd).

Snimio je oko 5č muzike za RTS (III-program Radio-Beograda) gde se oboa i engleski rog predstavljaju kako solistički tako i u okruženju kamernog ansambla; takođe su brojne njegove interpretacije proglašene za hit u emisiji DRAGSTOR OZBILJNE MUZIKE na talasima radija 202; u ostvarivanju pomenutih snimaka sarađivao je sa pijanistima Milicom Tanasković, Čedomirom Marjanovićem, Mirkom Jorgovićem-zatim sa solopevačima Tanjom Obrenović, Valentinom Taškovom,-povremeno s violinistima i flautistima,itd.

Andreja Grujić je osnivač ansamnla MUZIKA VREMENA. Sa pomenutim ansamblom do sad je napravio 3 CD-izdanja, poslednje izdanje je izašlo u julu 2011.godine.

Sa ansamblom MUZIKA VREMENA , Andreja Grujić je ostvario više zapaženih nastupa : Festival kamerne muzike u Nišu 2001. i 2003. godine, Jevrejska opština – Beograd 2002, Galerija Progres 2008, Kulturni centri Sopot i Mladenovac 2007,scena Centra za kulturu Rakovica 2010,itd.

 

Mirko Jorgović je započeo studije klavira na FMU-Beograd kod prof. Dušana Trbojevića, da bi zatim diplomirao na odseku za klavir u klasi prof. dr. Arba Valdme 1989. godine.  Godine 1993. magistrirao je klavir na muzičkom odseku Akademije Umetnosti Novi Sad u klasi prof.dr. Arba Valdme. Posle diplomskih i magistarskih resitala imao je solističke koncerte u Beogradskoj galeriji SANU 1994,1996 i 2008. Održao je koncert Listovih dela u Budimpešti 1996.godine, zatim u Centru za muziku Kolarčeve zadužbine 2007. (ciklus SUSRETI SA UMETNIKOM), u sali Centra za kulturu Rakovica 1998. i 2011. MUZIKA SA POVODOM – jubileji CHOPINA i LISZTA).  Kao član ansambla MUZIKA VREMENA svirao je na Festivalu kamerne muzike u Nišu 2001.godine, u Jevrejskoj opštini 2002. godine, u galeriji PROGRES 2008. godine, u sali Centra za kulturu Rakovica 2010. Takođe učestvuje u CD-izdanjima ansambla iz 2007. i 2011.godine.

Pored pomenutog, nastupa kao korepetitor za solo-pevanje ( Kladovo 2004, Ruma 2005, Ruski dom 2006, galerija PROGRES 2006,itd). Osim izvođačke delatnosti bavi se kompozicijom (fakultativno je radio kompoziciju i orkestraciju sa prof.Aleksandrom Obradovićem).

Radi kao korepetitor u srednjoj muzičkoj školi DAVORIN JENKO u Beogradu.

 

Mirjana Begenišić je rođena u Sarajevu, diplomirala je 1998 na FMU u Beogradu, na katedri za solo-pevanje.Tokom studija završila je operski studio pri Operi Narodnog Pozorišta u Beogradu 1997.godine.

Magistrirala je solo-pevanje na muzičkom odseku Akademije Umetnosti u Novom Sadu 2005.godine,u klasi prof.Milice Stojadinović.

Usavršavala se u Beču kod prof.bečkog konzervatorijuma Marije Sklad-Sauer , nakon čega je učestvovala u manifestaciji “ Lange nacht der Music“/Duga noć muzike/ 09.09.2006, u okviru Mocartove bečke godine /Wiener Mozartyahr/, gde je izvela ariju Grofice iz Mocartove opere „Figarova zenidba“ i ariju Pamine iz opere “ Čarobna frula“ istog kompozitora. Snimak izvođenja arije Pamine je emitovan na TV ORF u više navrata.

Od 1994.godine je stalni član Opere Narodnog Pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila sledeće uloge:

V.A.Mocart: „Čarobna frula“ – Prvi decak i Pamina, „Figarova zenidba“ – Devojka

Sarl Guno: „Faust“ – Sibel

Đ.Pucini: „Boemi“ – Mimi, „Toska“ – Pastir

Đ.Verdi: „Trubadur“ – Ines, „Travijata“ – Anina, „Don Karlos“ – Glas sa neba.

U toku osnovnih studija na FMU imala je koncertne nastupe u Kući Đure Jakšica 1995,Narodnom Muzeju, u Velikoj sali FMU povodom 60 godina od osnivanja FMU 1997.

Takođe je ostvarila saradnju sa horom „Barili“ kao vokalni solista na koncertima u Požarevcu , Budvi /Festival Grad-teatar/, i Galeriji SANU u Beogradu; u maju 1995 osvojila je kao solista pomenutog hora 3.nagradu na takmicenju u bugarskom gradu Varni (jedno od 6 najprestiznijih horskih takmicenja).

Održala je solisticke koncerte u Paviljonu Cvijete Zuzorić i Etnografskom muzeju 2001.godine; učestvovala je na koncertu u sali Centra za kulturu Rakovica 2013/obeležavanje 200 godina od rođenja velikog operskog kompozitora Đuzepe Verdija/, na koncertu ruskih i srpskih kompozitora u Skupštini Grada Beograda 2014 /manifestacija Dani Beograda/, na otvaranju manifestacije “ Jesen na Čukarici“ 2015/16 u Centru za kulturu Čukarica.

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo