Вести

HomeПозоришни програмФестивал победника фестивала: „РУЖА, УВЕЛА“, позориште „Бора Станковић“, Врање

Фестивал победника фестивала: „РУЖА, УВЕЛА“, позориште „Бора Станковић“, Врање

„РУЖА, УВЕЛА“, позориште „Бора Станковић“, Врање, 12.октобра у 20 часова.

Текст: Јелена Мијовић, према делима Боре Станковића

Режија: Милан Нешковић

Костимограф: Ивана Младеновић

Сценограф: Милан Нешковић

Улоге:

 АЏИКА – Радмила Ђорђевић

 МАРИЈА – Жетица Дејановић

 КОСТА – Бојан Јовановић

 СТАНА – Кристина Јањић Стојановић

 НИКОЛА – Марко Петричевић

 ЈОВАН – Саша Стојковић

 АНИЦА – Милена Стошић

 ИЛИЈА – Драган Живковић

 ЦВЕТА – Јелена Филиповић

 ЦИГАНКА – Тамара Стошић

О представи

„Пажљиво правећи баланс емоција, Нешковић не користи патетични патос, већ тамо где емоције пробијају као нужан и следбени „тежак бол“ користи искуство Радмиле Ђорђевић (Аџика), Жетице Дејановић (Марија). Кристина Јањић Стојановић (Стана) врхунски се носи са главним ликом, у чему јој помаже својом сведеношћу и максималном прецизношћу Бојан Јовановић (Коста). Марко Петричевић (Никола) и Милена Стошић (Аница) у брзој размени кратких реченица и тако одржавају темпо представе која се одвија на сцени четворостране симболике – од истока до запада, севера и југа као универзална метафора.“ Војкан Ристић

„Нешковићев депатетизован приступ Бори Станковићу и његовом свету вреднујем као неопходан и инспиративан у успостављању блиског и савременог односа према класици. Као контрапункт рашчињавању илузије, и театарске и животне, стоји Циганкино певање познатих дирљивих напева, али и Костино и Станино певање познате дечје песмице “Кад си срећан“. Крај представе је парафраза краја песмице, као ироничан упит – Ти понови ово све?“. Александра Гловацки

Реч радитеља

Бора Станковић је истинит, али зарад позоришта мора пре свега бити вероватан. За то се побринула Јелена Мијовић, комбинујући више Бориних ликова из разних дела, тиме створивши, ново ауторско дело које “оно некад” Врање смешта у данашњи сyстем вредности, опонашајући савремене односе. Ово је представа о негдашњим људима у данашњем свету. Они су заиста ту. Препознаћете их у чекаоници, на улици, кафани, послу… И наравно код куће! Нажалост или не, менталитет само стари са годинама, не мења се.

Награде

Награда за најбољу представу у целини  53. Фестивала професионалих позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у Пироту. Одлука жирија о најбољој представи, у коме су били редитељ Славенко Салетовић, глумица Ангелина Лукић и драматург Филип Вујошевић, донета је једногласно. Представи „Ружа, увела“ припало је још пет награда.

Награда за најбољу режију додељена је Милану Нешковићу за режију представе „Ружа, увела“ Позоришта „Бора Станковић“ из Врања.

Награда за најбоље глумачко остварење додељена је Кристини Јањић Стојановић за улогу Стане, Јелени Филиповић за улогу Цвете и Бојану Јовановићу за улогу Косте.

Специјална награда додељена је Јелени Мијовић за оригинално драмско дело „Ружа,увела“ настало по мотивима дела Боре Станковића.