Festival pobednika festivala: „RUŽA, UVELA“, pozorište „Bora Stanković“, Vranje

„RUŽA, UVELA“, pozorište „Bora Stanković“, Vranje, 12.oktobra u 20 časova.

Tekst: Jelena Mijović, prema delima Bore Stankovića

Režija: Milan Nešković

Kostimograf: Ivana Mladenović

Scenograf: Milan Nešković

 

Uloge:

 ADŽIKA – Radmila Đorđević

 MARIJA – Žetica Dejanović

 KOSTA – Bojan Jovanović

 STANA – Kristina Janjić Stojanović

 NIKOLA – Marko Petričević

 JOVAN – Saša Stojković

 ANICA – Milena Stošić

 ILIJA – Dragan Živković

 CVETA – Jelena Filipović

 CIGANKA – Tamara Stošić

O predstavi

„Pažljivo praveći balans emocija, Nešković ne koristi patetični patos, već tamo gde emocije probijaju kao nužan i sledbeni „težak bol“ koristi iskustvo Radmile Đorđević (Adžika), Žetice Dejanović (Marija). Kristina Janjić Stojanović (Stana) vrhunski se nosi sa glavnim likom, u čemu joj pomaže svojom svedenošću i maksimalnom preciznošću Bojan Jovanović (Kosta). Marko Petričević (Nikola) i Milena Stošić (Anica) u brzoj razmeni kratkih rečenica i tako održavaju tempo predstave koja se odvija na sceni četvorostrane simbolike – od istoka do zapada, severa i juga kao univerzalna metafora.“ Vojkan Ristić

„Neškovićev depatetizovan pristup Bori Stankoviću i njegovom svetu vrednujem kao neophodan i inspirativan u uspostavljanju bliskog i savremenog odnosa prema klasici. Kao kontrapunkt raščinjavanju iluzije, i teatarske i životne, stoji Cigankino pevanje poznatih dirljivih napeva, ali i Kostino i Stanino pevanje poznate dečje pesmice “Kad si srećan“. Kraj predstave je parafraza kraja pesmice, kao ironičan upit – Ti ponovi ovo sve?“. Aleksandra Glovacki

Reč raditelja

Bora Stanković je istinit, ali zarad pozorišta mora pre svega biti verovatan. Za to se pobrinula Jelena Mijović, kombinujući više Borinih likova iz raznih dela, time stvorivši, novo autorsko delo koje “ono nekad” Vranje smešta u današnji system vrednosti, oponašajući savremene odnose. Ovo je predstava o negdašnjim ljudima u današnjem svetu. Oni su zaista tu. Prepoznaćete ih u čekaonici, na ulici, kafani, poslu… I naravno kod kuće! Nažalost ili ne, mentalitet samo stari sa godinama, ne menja se.

 Milan Nešković

Nagrade

Nagrada za najbolju predstavu u celini  53. Festivala profesionalih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Pirotu. Odluka žirija o najboljoj predstavi, u kome su bili reditelj Slavenko Saletović, glumica Angelina Lukić i dramaturg Filip Vujošević, doneta je jednoglasno. Predstavi „Ruža, uvela“ pripalo je još pet nagrada.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Milanu Neškoviću za režiju predstave „Ruža, uvela“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je Kristini Janjić Stojanović za ulogu Stane, Jeleni Filipović za ulogu Cvete i Bojanu Jovanoviću za ulogu Koste.

Specijalna nagrada dodeljena je Jeleni Mijović za originalno dramsko delo „Ruža,uvela“ nastalo po motivima dela Bore Stankovića.

 

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo