Festival pobednika festivala: „CRNI“, Novosadsko pozorište „Újvidéki Színház“

„ CRNI“, Novosadsko pozorište „Újvidéki Színház“, 11.oktobar u 20 časova

Reditelj:  Žanko Tomić

Napisao: Robert Lenard

Po viteškoj drami Ištvana Baloga i adaptaciji Ferenca Nemeta

 

 

Uloge:

Crni ‒ Arpad Mesaroš

Ivan Petrović ‒ Gabor Pongo

Simić ‒ Atila Nemet

Caja ‒ Livia Banka

Stanoje Glavaš ‒ Zoltan Širmer

Ružica ‒ Emina Elor

Anđelija ‒ Gabriela Crnković

Joško Oglu ‒ Lehel Šoltiš

Kara Fejci ‒ Melinda Šimon

Miletić ‒ Daniel Gomboš

Ambrus ‒ Atila Giric

Anganti ‒ Atila Mađar

Dečak i još mnogo što šta ‒ Bence Salai, s. a.

Momak i još mnogo što šta ‒ Robert Ožvar, s. a.

Jelena, kasirka i još mnogo što šta ‒ Stanislava Orlović, s. a.

O predstavi

Predstava je urađena po viteškoj drami „sa pevanjem i pucanjem“ Ištvana Baloga, koja je prva drama mađarskog romantizma s početka 19. veka, inspirisana srpskom revolucijom i njenim vođom Karađorđem.

Akcioni mjuzikl „Crni“, srpski pajtonizam na Ujvideki način, 21. vek očima 18. veka. Sve je isto, samo nas nema. Urnebesno, uraganski, neponovljivo…

Jedan od najneobičnijih projekata do sada, ne samo Ujvideki sinhaza, nego u pozorištu u Srbiji uopšte. Naime, tekst iz 18. veka, o srpskom junaku Karađorđu, na mađarskom jeziku, iz pera mađarskog pisca Ištvana Baloga, režira Žanko Tomić. Karađorđa nepopustljivo strasno i furiozno igra sterijanac Arpad Mesaroš, a njegovu ljubu Anđeliju očaravajuće slika Gabriela Crnković. Odavno u našem pozorištu nije napravljeno nešto tako pajtonovski bizarno duhovito. Smešno – cepa stomak. A oštro da boli glava.

Tekst napisan za vreme Prvog srpskog ustanka koristi jedinstvenu optiku narodnog heroja iz ugla mađarskih herojskih mitova, sa naivnošću romantičarskog duha. Romantičarski duh, naravno, postane ironičan u pristupu adaptacije i režije Žanka Tomića. Ispostaviće se da je to postdramski teatar o tome kako jedna nacija vidi istoriju, ili sadašnjost, druge nacije.

Reč reditelja

Crni je zapravo novi komad nastao novim pisanjem, rirajtingom (Robert Lenard), naivnog romantičarskog komada sa pevanjem i pucanjem „Karađorđe“ Ištvana Baloga, koristeći samo strukturu pomenutog komada. Balogov komad se bavi munjevitim usponom junaka Crnog Đorđa od usamljenog prognanika do narodnog vođe koji na kraju osvaja i Beograd, o narodnoj buni zvanoj Prvi srpski ustanak. Naš akcioni mjuzikl se, međutim, bavi pitanjem: kako bi izgledao Poslednji srpski ustanak. Pa, kao i uglavnom sve oko nas – parodično.

Žanko Tomić

Nagrade

Na 67. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine –  nagrada za najbolju muziku Davidu Klemu; specijalna nagrada Robertu Lenardu za dramaturški rad na tekstu predstave „Crni“.

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo