BESPLATNE RADIONICE U CENTRU ZA KULTURU I OBRAZOVANJE RAKOVICA

U periodu od 1. juna do 1. jula 2018. godine, u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, biće organizovane BESPLATNE RADIONICE za naše najmlađe sugrađane.

Više informacija o školama i programu, kao i informacije o prijavljivanju dece, možete pročitati u nastavku vesti.

  1. LIKOVNA RADIONICA
  • Likovna radionica je osmišljena i za mlađi i za stariji školski uzrast. Podrazumeva savladavanje, kao i samostalnu izradu dve likovne tehnike: monotipije i pošoara.

Deca od kartona prave šablone preko kojih sunđerom ili drugim materijalom otiskuju sliku na papirnu podlogu i tako realizuju jedan od popularnih oblika izrade grafita – pošoara. Otisci se mogu umnožavati i izvoditi u boji, a šabloni ostaju trajno sredstvo daljeg likovnog eksperimenta. Kod monotipije, deca bojom prave mrlje na kartonu ili papiru, koje samo jednom otiskuju na drugi papir i na taj način usvajaju grafičke tehnike i grafičkog pravljenja slika.

Likovnu radionicu realizuje likovni pedagog Petar Kras.

Termini:

Termini: nedelja od 10 – 11 časova (mlađa grupa) i od 11 – 12 časova (starija grupa).

2.PRIPREMNA ŠKOLA BALETA

  • Ovu pripremnu školu baleta, u okviru Baletskog studija FLEKS organizuje i vodi baletski pedagog Ljiljana Spasić. Studio Fleks radi prema programu baletske škole Lujo Davičo, koji je prilagođen mogućnostima polaznika.Baletski studio Fleks se primarno bavi klasičnim baletom. Forma klasičnog baleta je složena iz mnogih koraka, skokova, okreta pokreta. Klasičan balet je osnovna disciplina u toku školovanja. On kod učenika razvija tehniku, izražajnost, koordinaciju pokreta, snagu i izdržljivost, omogućavajući harmoničan psiho-fizički razvoj. Neke karakteristike i učenje odgovarajućih elemenata klasičnog baleta vezani su za odgovarajući uzrast učenika.Suština postojanja i cilj studija Flks je popularizacija pre svega, klasičnog baleta. Razvijanje ljubavi kod dece, ka igri, pokretu, klasičnoj muzici. Organizovanje  zdrave, kulturne, zabavne i dobrovoljne aktivnosti dece.

Termini: ponedeljkom i sredom od 19.30 – 20.30 časova

 

3. ŠKOLA ZA IZRADU NAKITA

  • Škola dizajna i izrade nakita ima jedinstveni pristup u radu sa polaznicima kod nas. Škola je tako koncipirana da su predavanja podeljena prema nastavnim jedinicama  i polaznicima pruža teorijsko i praktično znanje o svetu nakita.Ovde razvijamo  sitnu motoriku, maštu, kreativnost, logičko povezivanje, osećaj za estetiku. Škola je otvorena za sve bez starosnih granica. Školu vodi diplomirani menadžer i zlatar Tamara Zečević.

Termini: subota od 10 – 14 časova.

4. ŠKOLA GITARE

  • Škola gitare Starčević će i ove godine okupljati ljubitelje gitare svih uzrasta u prostorijama Centra za kulturu i obrazovanje RakovicaU okviru grupne ili individualne nastave možete naučiti ili unaprediti svoje znanje i umeće sviranja naakustičnoj, klasičnoj ili električnoj gitari.

Sviramo klasiku, pop, rok, etno muziku i učimo sve tehnike izvođenja – klasična, fingerstyle i sviranje trzalicom. Radimo takođe na muzičkom opismenjavanju, svi naši polaznici uče da sviraju iz nota. Za one koji žele, postoji mogućnost  sticanja državno priznate diplome o završenom nižem muzičkom obrazovanju.

Tokom godine organizujemo nastupe naših polaznika, samostalno ili u okviru različitih kulturnih manifestacija. Takođe organizujemo i letnji gitarski kamp, gde gitaristi imaju priliku da se druže i intenzivno rade na unapređenju sviranja.

Bez obzira koliko imate godina, da li ste početnik ili već svirate, da li želite da naučite samo akorde pop i rok pesama ili ozbiljnije kompozicije i sola,  pozivamo vas da se pridružite desetinama onih koji sa nama uče i sviraju. Sve što je potrebno jeste da imate neku gitaru i volju da naučite, ostalo je naša briga.

Gitara za sve uzraste, nivoe znanja i ukuse!

 

Termini: sreda ili subota od 19.30 – 21 čas

5. ŠKOLA PEVANJA PRELO

  • Pevačko društvo „Prelo“ predstavlja izvornu pevačku grupu, koja ima za cilj afirmaciju tradicionalne muzike i očuvanje srpskog, nematerijalnog kulturnog nasleđa. Čine ga mladi i deca različitih uzrasta sa teritorije ,motivisani idejom i željom da sačuvaju naš nacionalni identitet i kulturno nasleđe predaka. Ova izvorna, etno-pevačka grupa izvodi narodnu pesmu na tradicionalni način u smislu starijeg i novijeg seoskog pevanja, upotpunjujući je narodnim kazivanjima, običajima i obredima srpskog naroda, dajući pečat savremenosti kroz elemente modernijeg aranžmana, aktuelizujući je kroz brojne nastupe, koncerte, smotre. Interpretiranjem izvorne, narodne muzike, oni uspevaju da tradiciju osavremene i ovovremene , kako za svoje vršnjake, tako i za širu javnost. Prikazujući običaje i pesme , koje su im vremenski i prostorno daleki, mladi iz Prela, zajedno sa vokalnim pedagogom Marijanom Butulijom, izuzetno nadahnuto interpretiraju srpsku,izvornu pesmu ali i tradicionalnu muziku svih slovenskih naroda.

Termini: sreda od 19.30 – 20.15 časova

četvrtak od 10.30 – 11.15 časova

 

Radionice će se organizovati u prostorijama Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

 

Prijave na:

kcrakovica.nadja@gmail.com

ili pozivom na broj telefona: 3582 – 493

 

Obavezna je potpisana saglasnost roditelja.

 

Osobe za kontakt: Mandić Nađa urednica likovnog programa i Zlatko Karaferić, urednik muzičkog programa u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica.

 

 

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo