Vesti

Duhovne svečanosti PUT DUHOVNOSTI

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica će se u periodu od 17. do 21. septembra održati tradicionalne Duhovne svečanosti Put duhovnosti. Posetioce očekuje bogat i kvalitetan program svakoga dana, na više lokacija u Rakovici. Ove godine obeležavamo osam vekova autokefalnosti srpske pravoslavne crkve kroz bogat i sadržajan program.

Svečano otvaranje je zakazano za 17. septembar 2019. godine u 18 časova u porti crkve Sv. Vladike Nikolaja Žičkog u Resniku.

U naredna dva dana 18. i 19. septembra održaće se kviz za učenike osnovnih škola sa teritorije opštine Rakovica, na kome će proveriti svoje znanje o srpskoj istoriji u okviru osam vekova autokefalnosti srpske crkve. U isto vreme u galeriji Centra, održaće se mala ilustratorska škola moderatorke Milice Stojšin, gde će deca imati priliku da predstave priče iz života Sv. Save. Njihove ilustracije će poslužiti kao osnova za elektronsku knjigu, koja će biti objavljena na sajtu Centra.

Ove godine obeležavamo i deset godina od upokojenja Njegove Svetosti patrijarha Pavla i kao uvod u Duhovnu akademiju koju ćemo organizovati u oktobru u saradnji sa manastirom Rakovica, u sredu 18. septembra u 19 časova, organizovali smo i razgovor o liku i delu Patrijarha Pavla, na kome će učestvovati eminentni biografi i poznavaoci patrijarhovog života.

Bogat likovni program nosi grupna izložba pod nazivom „Svetlost vekova“. Na njoj će biti predstavljene ikone devetnaest mladih ikonopisaca iz Srbije. Po prvi put, na jednom mestu, devetnaest umetnika se okupilo s istim ciljem: približiti posetiocima bogato stvaralaštvo savremene crkvene umetnosti.

„Ikona nije privilegija odabranih. ona uvek ima potrebu da napravi iskorak ka posmatraču, da uspostavi trajnu duhovnu vezu sa njim, tako da se nadamo da će ova izložba biti skroman doprinos kontinuitetu pravoslavne crkvene umetnosti“

Pošto obeležavamo osam vekova Svetosavlja u okviru duhovnih svečanosti Put duhovnosti, izložba ikona, kao značajan nosilac programa, predstaviće mlade stvaraoce i njihovo tumačenje tradicionalnog.

Otvaranje izložbe je zakazano za 19. septembar u 19 časova.

U okviru muzičkog programa, organizovali smo predavanje o starim instrumentima, Miloša Nikolića u petak 20. septembra u 18 časova. Izuzetna prilika da se upoznaju tradicionalni i zaboravljeni muzički instrumenti. Predavanje je uvertira u sabor duhovne muzike Sazvučja, na kome nastupaju najbolji horovi iz Srbije koji se bave izvođenjem duhovne muzike našeg podneblja. Koncert počinje u 20 časova.

Manifestacija se završava Saborom duhovne poezije koje organizuje Književno društvo Rakovica u porti Manastira Rakovica, u subotu 21. septembra od 9 časova.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a detaljne informacije o svakom pojedinačnom sadržaju, možete naći na našem sajtu: www.ckorakovica.com

PROGRAM IV DUHOVNIH SVEČANOSTI „PUT DUHOVNOSTI“

  1. septembar u 18 časova OTVARANJE DUHOVNIH SVEČANOSTI, Crkva Sv. Vladike Nikolaja Žičkog u Resniku
  1. septembar od 10-14 časova Likovna radionica i kviz za učenike osnovnih škola Rakovice, na temu Osam vekova pravoslavlja

u 18 časova    Razgovor o liku i delu Patrijarha Pavla, povodom deset godina od upokojenja Njegove svetosti, galerija Centar

  1. septembar u 19 časova Otvaranje izložbe ikona „SVETLOST VEKOVA“, galerija Centar
  2. septembar u 18 časova Stručno predavanje o tradicionalnim instrumentima, Miloš Nikolić, galerija Centar

u 20 časova    SAZVUČJA – SABOR DUHOVNE MUZIKE

  1. septembar od 9 časova Sabor duhovne poezije (u organizaciji Književnog društva Rakovica), manastir Rakovica