septembar 2018

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, organizovao je posebnu nagradu za pobednike kviza "Od Nikole do Nikolaja" , učenike osnovne škole "Đura Jakšić", kao i za učesnike duhovnih svečanosti "Put duhovnosti".  Nagrada je bila jednodnevni izlet do manastira Lelić i Ćelije. Veoma edukativan i informativan put, lepo vreme i dobro društvo su učinili ovaj dan posebnim.   Do neke druge prilike!  

U galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica u sredu 26. septembra, biće održano predavanje "Oštrački zanat kao primer nematerijalnog kulturnog nasleđa na teritoriji grada Beograda", Ivana Kelemena, kustosa - istoričara. Nove tehnologije izuzetno brze promene u načinu proizvodnje, praćene hiperprodukcijom svih proizvoda za svakodnevnu upotrebu, u velikoj meri su potisnule stare zanate. Oni se danas delimično prilagođavaju visokim zahtevima u izradi luksuznih predmeta za imućnu klijentelu, njihov izvorni oblik se sve više marginalizuje, pa se ovakve radnje polako gase. Zanatske radnje u kojima se neguju stari zanati, nisu dovoljno profitabilne da bi nastavile da posluju u centru grada i bez zaštite i podrške države, bivaju dislocirane ka periferiji. Na teritoriji grada Beograda, kao primer nematerijalnog kulturnog nasleđa, na predavanju će biti prezentovane oštračke zanatske radnje  "Čelik" Danijela M. Jureše i "Tonšić Š.M. Dejan".   Ulaz slobodan.

  Poslednjeg dana ovogodišnjih duhovnih svečanosti Put duhovnosti, održan je Sabor duhovne poezije koji je organizovalo Književno društvo Rakovica. Manifestacija je započela liturgijom u manastiru Rakovica, pomenom blaženopočivšim patrijarsima Pavlu i Dimitriju. Potom je u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica bio organizovan program proglašenja pobednika i dodele nagrada. Svi gosti Sabora su kasnije tokom dana imali priliku da učestvuju u tradicionalnom Saborovanju, čitanju duhovne poezije, koje je organizovano u manastiru Rakovica. Čestitamo nagrađenima i pohvaljenima, kao i svim učesnicima konkursa Sabora duhovne poezije.

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, održano je svečano zatvaranje Festivala ruskog filma "Bajke detinjstva". Šesta nedelja ruskog filma održana je u osam ustanova kulture u Beogradu u trajanju od 17 - 20 . septembra 2018. godine. Na festivalu je prikazano preko 10 filmova, koje je videlo oko 30,000 dece predškolskog, školskog i srednjoškolskog uzrasta. Svečanom zatvaranju Festivala prisustvovala je ispred organizatora Festivala, Skupštine grada Beograda, zamenica Predsednika skupštine grada gospođa Andrea Radulović, potom predsednik gradske opštine Rakovica gospodin Vladan Kocić i ispred Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica gospođa Marijana Butulija, direktorka Centra. Oko 400 mladih iz nekoliko škola sa teritorije opštine Rakovica, prisustvovalo je programu u okviru koga su se predstavili ruski glumci iz prikazanog filma, kao i direktor Festivala ruskog filma "Bajke detinjstva", predsednik ruske kompanije "Vifsaida" gospodin Filip Kudrjašev.

Trećeg dana duhovnih svečanosti Put duhovnosti, održan je u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, završni kviz pza decu osnovnih škola,pod nazivom "Od Nikole do Nikolaja". U oštroj i fer borbi znanja, pobedili su učenici O.Š. "Đura Jakšić". Kao nagradu, pobednici su dobili poklon pakete od Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, a svaki učesnik je dobio i vaučer za dve osobe, za jednodnevni izlet do manastira Lelić i Ćelije. Sve to u organizaciji Centra za kulturu. Čestitamo svim učesnicima!! Svaka čast na pokazanom znanju i fer pleju!

U okviru programa trećeg dana duhovnih svečanosti Put duhovnosti, održana je projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma đakona Aleksandra Azdejkovića "Golgota rakovičke parohije". U prepunoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, u društvu visokih zvanica, održan je i razgovor o filmu u kome su učestvovali gospođa Ljiljana Pekić, udovica Borislava Pekića i dr Srđan Cvetković, istoričar.19

Kviz posvećen liku i delu Vladike Nikolaja Velimirovića, u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, održan je u prepodnevnim časovima u portama Hramova Sv. Aostola Vartolomeja i Varnave i Preobraženja Gospodnjeg. Završni kviz će se održati u sali Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica u četvrtak 20. septembra, u 16 časova. Pobednike očekuje vredna nagrada!